Menu Sluiten

Brassard systeem


Het Brassard systeem is een methode die wordt gebruikt om structuur aan te brengen in de opleiding van de beginnende schermer. Het is vergelijkbaar met het behalen van banden binnen Judo en andere Aziatische vechtsporten. Door telkens een stukje theorie en praktijk over het schermen te leren en daarna gezamenlijk een examen af te leggen bij je schermleraar worden je gestimuleerd om door te gaan. Het doel is dat je voorbereid bent op de echte wedstrijden. Bijvoorbeeld om deel te nemen aan de Jeugd Punten Toernooien (JPT) en andere landelijk wedstrijden.

Opleiden jeugdleden

Het brassard systeem is in ontwikkeling bij de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond. Het bestaat telkens uit een gekleurd boekje met theorie, een bijbehorende brassard (strijkembleem voor je schermpak) en een certificaat. Een uitgebreide uitleg kun je vinden bij de KNAS.

Schermvereniging PSV gebruikt het brassard systeem in de opleiding van haar jeugdleden.

Er zijn tot nu toe 3 boekjes verschenen: geel, rood en blauw. Voor deze Brassards kun je examen doen bij je eigen maître in het voor- en najaar (zie agenda voor data). Voor de hogere (groen en verder) Brassards komt een centraal examen, naar verwachting op de dag van een Jeugd Punten Toernooi.

Wat kost het?

De kosten voor het brassard systeem zijn: €12,50 per boekje (inclusief diploma en strijkembleem). Je krijgt daarvoor bij aanvang het eerste brassard theorie boekje (geel) en een mouwembleem. Hierop kun je de maximaal 5 verschillende te behalen Brassards (gekleurde streepjes) strijken. Natuurlijk krijg je ook na het succesvol afleggen van het examen het bijbehorende diploma.

Vragen

Bij vragen kunt u contact op met de maîtres of Johan Guitjens, wedstrijdsecretaris: email wedstrijdsecretaris