Menu Sluiten

Schermsport

Jeugd

Alle lessen worden gestart met een warming-up. Aansluitend gaan we aan het werk met techniek van de schermsport. We sluiten de lessen af met een aantal uitdagende partijen.

Het programma voor de 7 tot 12 jarigen is gericht op het stimuleren van algemeen sportieve aspecten, het ontwikkelen van de coördinatie en de techniek van het schermen. We maken daarbij gebruik van het zogenaamde Brassard systeem. In deze groep kunnen maximaal 16 leerlingen trainen. Na ongeveer één jaar kunnen kinderen deelnemen aan jeugdpuntentoernooien.

Voor de 11 tot 15 jarigen ligt het accent op wedstrijdschermen, techniek en tactiek. Voor beide groepen geldt dat plezier in de sport voorop staat.

Kuikens & Benjamins
Sabel-Schermen voor kinderen van 7 tot 12 jaar.
De training is op donderdagavond van 18:30 tot 19:30 uur.

Benjamins & Pupillen/Cadetten

Schermen voor kinderen van 12 tot 15 jaar.
De training is op donderdagavond van 19:00 tot 20:15 uur.

Deelname aan wedstrijden is niet verplicht.

 

Volwassenen

Op donderdagavond van 19.45 tot 21.30 uur is de training voor jeugd vanaf 15 jaar (Cadetten/Junioren) & volwassenen (Senioren/Veteranen). Er bestaat tijdens de training geen voorkeur voor een wapen. Je kunt kiezen voor het schermen met floret, sabel of degen. De training wordt in twee groepen gegeven:

  • sabel
  • floret/degen

Tijdens elke training beginnen we allereerst met een gezamenlijke warming-up. Hierbij is er aandacht voor kracht- & conditie training, training van de reactietijd en het voetenwerk. Vervolgens kan er met elkaar geoefend worden en geeft de schermleraar individuele lesinstructies. Aan het einde van de les is er de mogelijkheid tot vrij schermen.

Deelname aan wedstrijden is vrijblijvend.

 

Schermuitrusting

Welke uitrusting heb je nodig?

  • een masker (350, 800 of 1600N)
  • een schermvest (350 of 800N)
  • 1 schermhandschoen (800N)
  • zaalsportschoenen of speciale schermschoenen
  • voor dames en meisjes borstbescherming
  • eventueel een ondervest (800N)
  • eventueel een schermbroek met lange kousen eronder
  • wapen

Zelf zorg je voor een (lange) trainingsbroek, T-shirt voor onder je vest en sportschoenen. Schoenen zijn bij schermen belangrijk. Geen dikke, brede en vooral geen luchtkussentjes in de zolen. Een zool die doorloopt op de hiel geeft je meer grip bij de uitval. Kies voor een lichtgekleurde zool, of als de zool toch zwart is dat ze geen sporen achterlaten (non-marking) op de vloer.

 

Kijk voor de mogelijkheid tot huren bij het Lidmaatschap

Tijdens de introductie is gebruik van het schermmateriaal gratis.

Rolstoelschermen

Sinds januari 2019 kun je bij ons rolstoelschermen.

Wat is rolstoelschermen? Bij rolstoelschermen staan de rolstoelen vast in een frame. Om het wapen van je tegenstander te ontwijken, kun je met je bovenlichaam naar achter bewegen of met je wapen weren. Om aan te vallen, kun je met je bovenlichaam naar voren bewegen. Omdat je dicht bij elkaar zit, heb je voldoende spierkracht in je armen nodig.

Rolstoelschermen is geschikt voor alle mensen die niet lopend kunnen sporten. In de schermsport gaat het erom je tegenstander te raken, zonder zelf geraakt te worden. Ook bij het rolstoelschermen is dit het uitgangspunt. Techniek, tactiek en snelheid zijn heel belangrijk. Het is een uitdaging!

Het rolstoelschermen bij PSV Schermen wordt mede mogelijk gemaakt door de donateurs en vrijwilligers van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK).

Is rolstoelschermen iets voor jou? 

Wanneer:  Elke donderdag avond
Kinderen tot 12 jaar trainen van 18:30 tot 19:30u.
Jeugd van 12 tot 15 jaar traint van 19:00 tot 20:15u.
Junioren en volwassenen  van 19:45 tot 21:30u.

Geïnteresseerd?
Meld je aan voor een proefles via het contactformulier en ervaar of rolstoelschermen bij jou past!


 

Jeugd Punten Toernooi

De Jeugd Punten Toernooien (JPT) zijn een serie laagdrempelige toernooien waar jeugdschermers 1 keer per maand kunnen schermen tegen tegenstanders van hun eigen leeftijd en niveau. Voor gewonnen partijen en gemaakte treffers worden punten gegeven waarmee verschillende diploma’s en Brassards worden verdiend. Het is een mooie opstap naar KNAS- toernooien en voor velen de ideale kennismaking met de wedstrijdsport.

PSV roept alle jeugd op om mee te doen met het JPT om de sfeer te proeven en te ervaren hoe leuk het is om echte wedstrijden te schermen. Je kunt je meten met leeftijdsgenoten van andere schermverenigingen.

Praktische zaken

Wanneer: in principe iedere 3e zaterdag van de maand.In de maanden juli en augustus is er geen JPT. Bezoek voor de meest actuele informatie de site van Nahouw.

Waar: Vele locaties in Nederland; deelnemende verenigingen zijn gastheer; dit kan in Almere zijn, Veldhoven maar ook Apeldoorn. Op de site van Nahouw kun je zien waar de JPT’s plaatsvinden.

Kosten: Je schrijft je in voor € 45,- per jaar.

Tijden: Tussen 12.00 en 12.30 uur inschrijven, om 16.00 uur stoppen we met schermen.

Wil je meedoen geef je dan altijd 10 dagen vóór aanvang van de wedstrijd via de mail op bij de wedstrijdsecretaris. Die zal je aanmelding doorgeven aan de organisatie van het JPT.

Meer informatie

Meer informatie over de organisatie, kosten van deelname en de uitslagen van de jeugdpuntentoernooien worden meestal enkele dagen na de wedstrijd bijgewerkt en zijn te vinden op de JPT pagina van de Knas.

 

Jeugd Punten Toernooi op 16.03.2019 in Best:


Zie meer foto’s onder Leden

Foto’s van het Jeugd Punten Toernooi op 18.03.2018 in Best:

 

JPT maart2018 (2) JPT maart2018 (3) JPT maart2018 (4) JPT maart2018 (5) JPT maart2018 (6)

Brassard systeem


Het Brassard systeem is een methode die wordt gebruikt om structuur aan te brengen in de opleiding van de beginnende schermer. Het is vergelijkbaar met het behalen van banden binnen Judo en andere Aziatische vechtsporten. Door telkens een stukje theorie en praktijk over het schermen te leren en daarna gezamenlijk een examen af te leggen bij je schermleraar worden je gestimuleerd om door te gaan. Het doel is dat je voorbereid bent op de echte wedstrijden. Bijvoorbeeld om deel te nemen aan de Jeugd Punten Toernooien (JPT) en andere landelijk wedstrijden.

Opleiden jeugdleden

Het brassard systeem is in ontwikkeling bij de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond. Het bestaat telkens uit een gekleurd boekje met theorie, een bijbehorende brassard (strijkembleem voor je schermpak) en een certificaat. Een uitgebreide uitleg kun je vinden bij de KNAS.

Schermvereniging PSV gebruikt het brassard systeem in de opleiding van haar jeugdleden.

Er zijn tot nu toe 3 boekjes verschenen: geel, rood en blauw. Voor deze Brassards kun je examen doen bij je eigen maître in het voor- en najaar (zie agenda voor data). Voor de hogere (groen en verder) Brassards komt een centraal examen, naar verwachting op de dag van een Jeugd Punten Toernooi.

Wat kost het?

De kosten voor het brassard systeem zijn: €12,50 per boekje (inclusief diploma en strijkembleem). Je krijgt daarvoor bij aanvang het eerste brassard theorie boekje (geel) en een mouwembleem. Hierop kun je de maximaal 5 verschillende te behalen Brassards (gekleurde streepjes) strijken. Natuurlijk krijg je ook na het succesvol afleggen van het examen het bijbehorende diploma.

Vragen

Bij vragen kunt u contact op met de maîtres of Johan Guitjens, wedstrijdsecretaris: email wedstrijdsecretaris